Yoga bij EsTaYoga

Hier lees je eerst op elke manieren wij yoga aanbieden. Daaronder vertellen we wat meer over de verschillende soorten yoga die we aanbieden, zoals Soft Yoga, Ashtanga Yoga, Power Flow Yoga (Vinyasa), Slow Flow Yoga en Yin Yoga in Goes.

Bij EsTaYoga kun je terecht voor

k4I7031_Edith van Eijk fotografie

Groepslessen

Voor ieder wat wils. Zie hieronder het huidige aanbod. Kijk hier voor het lesrooster.

k4I7149 Edith van Eijk fotografie

Workshops en XL-lessen

Tijdens deze extra lange lessen nemen we de tijd om de houdingen en series extra te verdiepen. We maken uitdagende combinaties tussen verschillende yogastijlen of geven aandacht aan specifieke delen van het lichaam, zoals de rug of de heupen. Kijk bij ons rooster voor de geplande workshops en XL-lessen.

k4I7288 Edith van Eijk fotografie

Online Yoga

Wil je graag yoga beoefenen waar, wanneer en hoe vaak je maar wilt, neem dan eens een kijkje bij ons online aanbod. We bieden niet alleen een aantal heerlijke complete lessen aan, maar ook een prachtige Meditatie Cursus geschikt voor nieuwsgierige startende en doorgewinterde stilzitters en een Ashtanga Routine die je in vier weken helpt een eigen practice te ontwikkelen. Kijk hier voor meer info.

Wij plaatsen ook iedere week nieuwe Yoga Video’s op ons YouTubekanaal. Deze video’s zijn uiteraard ook via deze site te bekijken en zijn helemaal GRATIS!

  • Voor het rooster van de Groepslessen klik hier

    Ook kun je je via het rooster aanmelden voor een proefles

  • Voor Tarieven en zo klik hier

  • Voor het rooster van de Workshops en XL-lessen klik hier

Groepslessen

Soft Yoga

Een zachte ontspannende yogales, waarin je de ruimte krijgt om je bewust te worden van je lijf, je adem en je gedachten. Geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan een rustige vorm van yoga.

We starten de les in stilte. We nemen een moment de tijd om onze aandacht naar binnen te richten en ons bewust te worden van onze ademhaling. Daarna warmen we rustig ons lichaam op. Er is in deze les heel veel ruimte voor het aanpassen en eigen maken van de poses, zodat iedereen voor zich zelf het meeste uit de houdingen kan halen. We sluiten elke les af met een korte meditatieve ontspanning. Kijk hier naar een voorproefje.

Power Flow (Vinyasa)

Power Flow Yoga is een dynamische en energieke vorm van yoga. Diverse houdingen volgen elkaar vloeiend op en de focus ligt tijdens deze krachtige flow op de diepe ademhaling. Hierdoor ontstaat een uniek samenspel van inspanning en ontspanning met als doel het verbinden van lichaam en geest. Power Flow Yoga is geschikt voor mensen die fysiek uitgedaagd willen worden en de mentale voordelen van Yoga willen ervaren. Soms kan het heerlijk zijn om meer ruimte en stilte in je hoofd te krijgen door je even een tijdje volledig op je lichaam te richten. Power Flow Yoga is dynamisch, speels en afwisselend. Kijk hier naar een voorproefje.

k4I7075_Edith van Eijk fotografie

Gentle Power Flow (Vinyasa)

Deze vorm van yoga is in principe hetzelfde als de Power Flow. Alleen ligt hier het tempo iets lager en zijn de houdingen iets minder krachtig. Wil je dus wel het samenspel tussen vloeiende bewegingen en diepe ademhaling, maar minder focus op kracht en uithoudingsvermogen, dan is deze les helemaal geschikt voor jou. Kijk hier naar een voorproefje.

Ashtanga

Ashtanga Yoga is een prachtige, traditionele vorm van yoga. Een vaste reeks houdingen wordt door middel van vloeiende bewegingen aaneengeschakeld. De nadruk ligt hierbij op de diepe en rustige ademhaling.
Ontspanning door inspanning, want Ashtanga Yoga kan best behoorlijk intensief zijn. Voor een sterk en energiek lichaam en een heldere geest. Met als bijkomende beloning meer kracht, flexibiliteit en balans, zowel fysiek als mentaal. Met veel aandacht en mogelijkheden voor individuele ontwikkeling en daardoor toegankelijk voor zowel beginner als gevorderde. Ashtanga Yoga is uitdagend, nuchter en verrijkend.

Een verkorte geleide Ashtangales (de volledige reeks neemt ongeveer anderhalf uur in beslag) ziet er ongeveer als volgt uit.

We beginnen staand en starten direct met een aantal zonnegroeten A en B, deze warmen hele lichaam op. Daarna doen we de reeks staande houdingen. Voor alle houdingen geldt bij Ashtanga dat deze op een vaste manier worden ingezet, volgehouden (5 tot 7 rustige, krachtige ademhalingen) en afgerond en dit alles op het ritme van de adem. Na de staande houdingen doen we de reeks zittende houdingen. Vervolgens doen we de afsluitende houdingen en ook bij Ashtanga sluiten we uiteraard af met een weldadige eindontspanning Savasana.

Kijk hier naar een voorproefje

Mysore Ashtanga

Naast de geleide Ashtanga lessen kun je ook bij ons terecht voor Mysore lessen. Mysore stijl is de meest traditionele manier om Ashtanga Yoga te beoefenen. Het is een individuele beoefening, waarbij je samen met anderen onder begeleiding van de docent, je eigen Ashtanga-ding doet op je eigen tempo.
Er wordt niet geleid of geteld door de docent. Je doet zelfstandig je practice, aangepast naar jouw behoefte en wensen op dat moment. Er is dus veel ruimte voor individuele aandacht en begeleiding. Je krijgt persoonlijke aanwijzingen die je kunnen helpen je practice te verdiepen en houdingen prettiger, effectiever en/of veiliger te maken.
Je bepaalt zelf hoelang je op de mat staat, misschien een half uurtje, misschien 90 minuten. Je komt en gaat wanneer je wilt.

In deze video, gemaakt toen Gabriel Azoulay onze studio bezocht, kun je zien hoe zo’n Mysore Ashtanga les eruit kan zien.

k4I7008_Edith van Eijk fotografie
k4I7199 Edith van Eijk fotografie

Yin Yoga

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versoepelen en het versterken van gewrichten en bindweefsel en het verbeteren van de energiedoorstroming. Bij Yin Yoga worden de oefeningen passief en met zo min mogelijk krachtinspanning gedaan. De bedoeling is namelijk dat niet (alleen) de spieren, maar vooral ook de dieper liggende lagen in het lichaam, zoals het bindweefselvlies (fascia) worden aangesproken. Bindweefsel bevindt zich verspreid door het hele lichaam en de wetenschap heeft aangetoond dat het een veel grotere rol speelt in onze gezondheid en welzijn dan voorheen gedacht werd. De houdingen worden langer vastgehouden, ongeveer 3 tot 5 minuten. Op deze manier geef je je lichaam de tijd zich te openen. Yin Yoga is een geweldig effectieve methode om meer ruimte in je lichaam te creëren en zo energie weer beter te laten stromen. Het is juist dat effect en het relatief rustige karakter van Yin Yoga dat de meeste deelnemers aanspreekt.

Een Yin les start met een moment van stilte met aandacht voor aarden en aandacht naar jezelf brengen. Er vindt bewust geen warming up plaats. De poses die we lange tijd volhouden worden afgewisseld met zogenaamde tegenposes. Na een intensieve voorwaartse buiging even een lichte achteroverbuiging bijvoorbeeld.

Ook hier mag Savasana als eindontspanning niet ontbreken. Kijk hier naar een voorproefje.

Slow Flow Yoga

Slow Flow Yoga is een vloeiende en zachte vorm van yoga. Bij Slow Flow Yoga ligt de nadruk op het met aandacht langzaam bewegen van ons lichaam. Niet de houdingen zelf zijn het doel, maar de reis daar naar toe. Het is een hele mooie en effectieve manier om met rust en zachtheid meer energie en flexibiliteit op te bouwen. Naar behoefte kan je op zoek gaan naar meer intensiteit of meer gemak.
Slow Flow Yoga zorgt voor een vitaler lichaam en soepelere spieren en gewrichten. Het creëert meer balans en ontspanning (fysiek en mentaal).
We starten zittend en/of liggend en eindigen ook weer op die manier met een heerlijke eindontspanning. Daartussenin gaan we fijne, langzame en vloeiende bewegingen maken waarbij we op de mat staan.
Geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Kijk hier naar een voorproefje.

 

Yin Yang Yoga

Yin Yang Yoga een heerlijke combinatie van meerdere Yoga vormen. Soft Yoga samen met Slow Flow Yoga en een vleugje Yin Yoga staan garant voor een uur lang genieten. Zo’n les zou er zo uit kunnen zien.

Slow Flow Yoga
8be924f8-2571-4667-a397-854d67afaaf8

Yoga Nidra

Yoga nidra is een systematische methode om volledige ontspanning teweeg te brengen. De term yoga nidra is afgeleid van twee sanskriet woorden, ‘yoga’ wat eenheid of éénpuntige aandacht betekent en ‘nidra’ dat slaap betekent. Als je yoga nidra een het doen bent, lijk je te slapen, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau van gewaarzijn.

Yoga Nidra is dus de kunst van het ontspannen en ….
oefening baart kunst.

Iedereen kan leren te ontspannen.  Fysieke, emotionele en mentale spanningen worden opgeslagen in je lichaam en kunnen daardoor diverse klachten en ziektes veroorzaken. Voor een goede mentale en lichamelijke gezondheid is het daarom enorm belangrijk tijd te nemen voor ont-spanning.

We starten de les met een aantal rustige bewegingen en ademhalingsoefeningen, om onze geest en ons lichaam voor te bereiden op totale ontspanning. Daarna ga je comfortabel liggen in shavasana en gaan we op reis in de verschillende lagen van ons bewustzijn.

Kijk hier naar een voorproefje.