Ontspannen met Yoga omgaan.

1. Je hoeft niet lenig te zijn.

Je hoeft niets te kunnen. Iedereen die kan ademen, kan yoga beoefenen. Je hoeft jezelf niet te bewijzen. Maak je geen zorgen, geniet van het moment en leer met yoga je lichaam kennen en ontwikkelen.

2. Yoga is geen snelle oplossing.

Geduld, mededogen en een tikje humor zijn onontbeerlijk. Gewoon beginnen waar je bent, en je poses rustig opbouwen. Je hebt de rest van je leven de houdingen te leren kennen en te beheersen.
Voor nu: gewoon ademen en genieten.

3. Jouw lichaam, jouw yoga.

Houd je aandacht bij jezelf. Het laten zien van de allermooiste houding is niet belangrijk. Het gaat er om wat zich van binnen afspeelt en dat hoeft niet altijd zichtbaar te zijn aan de buitenkant. Het is voor iedereen een uniek proces wat zich langzaam ontwikkelt, ieder op zijn eigen tempo. Er zit niets competitiefs aan yoga. Het kan niemand iets schelen wat je aanhebt of hoe je het doet, want iedere student is slechts gericht op zichzelf.

4. Je doet het altijd goed.

Schaam jezelf nooit als iets niet lukt. Of als je iets niet begrijpt. Niemand weet in het begin waar je Mula Bandha zit. Het is ook helemaal niet erg om te vallen. Wees trots op je inzet en je vermogen om open te staan om te leren. Glimlach, klim terug in je houding en ga verder.

5. Er is geen yoga-diploma.

Je kunt niet “klaar” zijn. Wat je leert wordt steeds subtieler. Het is een oneindig proces. Hecht je nooit aan het uiteindelijke resultaat in de houding. Wees in het moment. Het is een cliché, maar waar: het gaat niet op de eindbestemming maar om de reis ernaar toe.

6. Negeer je eigen protesten.

Moe, lui, sip, verkouden, druk. Het zijn geen van allen redenen om niet op je mat te komen. Yoga gaat over het lichaam geven wat het op dat moment nodig heeft. Pas je aan, richt je gewoon op je ademhaling en accepteer wat er is. De ene keer gaat het heerlijk en zit je in de flow. De andere keer ben je moe en stijf of druk in je hoofd. De houdingen zijn geen doel op zich, maar slechts een middel om je gedachten en gevoelens te overzien en je levensenergie te laten stromen.

7. Je yoga docent weet niet alles.

Iedere yogadocent houdt van yoga onderwijzen. Je docent WIL dat je om hulp vraagt als je dat nodig hebt. Dat vinden ze fijn. Daarvoor zijn ze docent. Ze vinden het interessant en leerzaam om je te helpen met een houding of je vraag te beantwoorden. Docenten zijn ook gewone mensen, met een beperkte kennis en blijven altijd leren en nieuwe inzichten opdoen.

8. Blijf terugkomen.

Als iets nieuw voor je is, dan zullen er momenten van frustratie en ongemak zijn. Yoga kan veel impact hebben , confronterend zijn, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

Adem in, adem uit en kom de volgende les terug.

Namasté

 

Oorspronkelijke tekst van Marion Philippo van www.joyofyoga.nl