Help!
Ongelofelijk! Wat is dat toch met ons mensen? Ons vrouwen? Of misschien alleen met mij? Nee, vast niet. Waarom is het toch zo godsonmogelijk om om hulp te vragen. Wat is er daar nu toch zo moeilijk aan. Wat denken we dat er zal gebeuren op het moment dat we aangeven dat we het niet alleen kunnen?
Is het de angst om het beeld van de sterke vrouw kwijt te raken. Is het de drang om onafhankelijk te willen zijn, niemand nodig te hebben? Is het het gevoel niet te willen falen? Alles onder controle te willen hebben? Is het het verlangen om het perfecte plaatje van de alleskunner, de duizendpoot in stand te houden.
Maar je bent toch juist sterker als je durft toe te geven dat je hulp nodig hebt. Je kunt onafhankelijk zijn én delegeren. En niet willen falen, pfff wat achterhaald. Falen is cool, zo leren we toch ook onze kinderen. Fouten maken mag, nee we gaan zelfs een stapje verder, fouten maken moet, want van fouten leer je. En controle hebben? Loslaten is veel hipper en gezonder.
En die die perfecte duizendpoten? Die zijn Saaaaaaai.
Ja, ik weet het wel. Ik ken de theorieën en ben het met alle eens. Ik krijg het alleen niet geïntegreerd in mijn leven. Ik kan niet om hulp vragen. Hulp moet aan mij opgedrongen worden. Met geweld. Dan kan ik zeggen dat ik er echt niets aan kon doen, dat ik er niets mee te maken heb. Ik kan namelijk niet alleen onmogelijk aangeven dat ik hulp nodig heb, ik kan het ook niet aannemen als het me wordt aangeboden. Nee, simpelweg aan mij vragen of ik hulp nodig heb, heeft geen enkele zin.
Als het fysiek heel slecht met me gaat en mijn (schoon)moeder vraagt: Zal ik vanmiddag langskomen om te helpen? Dan schreeuwt van binnen een stem: Ja! Kan je er een half uur geleden zijn? Ik antwoord echter koelbloedig en meestal met een slechte grap (mijn humor gaat er niet op vooruit in tijden van pijn) dat alles hartstikke prima gaat en dat ze vooral moet wegblijven.
Als mijn lieve vriendin en yoga-partner-in-crime op zo’n moment vraagt of ze mijn les moet overnemen, dan antwoord ik : Ben je gek! Gaat lukken hoor. Mentaal stuur ik via de tamtam SOS signalen en ik geef mezelf intern een pak slaag over het feit dat ik haar aanbod heb afgeslagen. Maar het is geen optie het wel aan te nemen.
Ik stik blijkbaar nog liever tussen de opgehoopte vuile was op de met tandpastaspetters besmeurde badkamervloer, dan dat ik de hulp van mijn familie zonder slag of stoot aanneem. Ik stort liever te pletter op mijn mat vanuit Neerwaarts Kijkende Hond dan dat ik op het aanbod van een geweldige yogadocente en hartsvriendin in ga.
Ik ga dus gewoon door. Tot het weer voorbij is. Of tot ik erbij neerval. Of tot iemand hulp aan me opdringt. Met geweld dus. Tot nu toe gelukkig slechts verbaal geweld. Mijn man zegt dat ie daaromtrent geen beloftes voor de toekomst kan doen. Mijn lief weet na al die jaren inmiddels beter dan te vragen. Als het echt mis is en hij er genoeg van heeft me te zien aanmodderen en alle suggesties van de hand te horen wijzen, dan gaat hij ‘dingen regelen’. Zonder mijn toestemming, zonder mijn medeweten. Dan gaat hij hulp opdringen. Verplichten. Met gevaar voor zijn eigen leven.
“Tal, lieverd,’ begint hij dan, terwijl hij me zachtjes doch dwingend neerdrukt in een stoel of op bed. Ik spartel en sputter tegen. Hij negeert me en vertelt me dan wie of wat hij heeft geregeld. Ik voel schaamte en ongemak en irritatie. Maar ook voel ik me opgelucht en dankbaar. En geliefd. En stom.
Want toen ik die Yin Yoga les (die ik per se zelf moest geven) afsloot, hoorde ik mezelf zeggen dat je niet altijd hoeft te vechten als je weerstand of pijn voelt. Dat het soms veel krachtiger en moediger is om je over te geven aan wat er op dat moment is. Om te accepteren. Zonder oordeel en met zelfcompassie. En dat is dus precies wat ik ga doen als iemand me de volgende keer hulp aanbiedt.
Namasté
Chantal
PS Heel graag hoor ik dat ik niet de enige ben. Laat het me hieronder weten.
Nee hoor, je bent hier niet alleen in! Ik vraag ook nooit hulp en accepteer het maar moeilijk. En als iemand dan wat doet dan denkt mijn vervelende ik: ik kan het beter ik kan het sneller en zie je wel dat ik altijd alles zelf kan en moet doen?! En dan word ik voor perfectionist uitgemaakt, verre van, zo zie ik mezelf. Loslaten wordt me nu dus heel vaak gezegd. In alles; loslaten…#hoedan??? Maar goed, voorlopig gaan we gewoon door. En dan misschien niet op de goede manier maar wel op mijn manier en dat is toch ook wel goed…soms…?
Doen wat goed voelt en lief zijn voor jezelf (en je potentiële redders in nood)? Dank voor je reactie!
Ik ken dat niet Chantal want als man wordt je door een vrouw-partner geholpen ( al of niet met al of niet zachte hand).
Nu op leeftijd begin ik het wel te kennen. Blijkbaar veroorzaakt het gevoel van zwakte een evenredige tegenreactie; ik kan steeds minder dus wil ik stteds minder geholpen worden.
Er is 1 zeer wezenlijk, sterk en zeer positief ander perspectief; namelijk dat hulp bijna altijd te vaak, te snel en te onzuiver wordt aangeboden. Daar ben ik allergisch voor, net als jij denk ik. Die allergie slaat door. Nadeeltje dat wordt opgeheven door mijn motto; als ik om hulp vraag dan mag je het aanbieden.
Moet je dan wel leren te vragen.
Thom
Mooi gezegd Thom! Alhoewel ik niet denk dat het eerste wat je schrijft voor alle mannen geldt.
Die evenredige tegenreactie klinkt heel logisch. Zie het dan maar gewoon als teken van innerlijke kracht wanneer je de zuiver aangeboden hulp tóch kan accepteren. Dank voor het delen.
Je bent absoluut niet alleen.
Nee hoor, ben je gek, waarom zou je om hulp vragen terwijl je best alleen als een soort moderne MacGyver die zware kast de trap op kunt krijgen met een badmatje en een oude riem?!?
Ook ik krijg regelmatig dit verwijt van moeder/vriendin/ex-man. Soms helpt het even en vraag ik af en toe iets, mezelf daarbij ontzettend op de schouder kloppend…goed van mij hé, denk ik dan. Zie mij eens om hulp vragen.
Maar van binnen wil ik het stiekem toch alleen kunnen.
P.S. Wat een heerlijke blogs heb ik zo op de zondagochtend ontdekt 😉
Whahaha. Zo herkenbaar! En dan enorm in je nopjes met jezelf zijn wanneer die kast op zijn plaats staat, zelfs als je bijna niet meer kan lopen van de pijn van het sjouwen.
Het is precies zoals je zegt. Dank voor je fijne bijdrage.