Yoga Blog – In en Uit
Ademen is fijn. Ademen is handig en belangrijk. Door adem te halen voorzie je je lichaam van zuurstof. En je lichaam heeft zuurstof nodig. Stop maar eens een tijdje met ademhalen en kijk maar hoe dat bevalt. Ademhalen is zelfs zo belangrijk voor je, dat je het niet bewust hoeft te doen. Je hoeft er niet over na te denken. Dat is slim geregeld van je lichaam. Wel zo fijn om door te ademen wanneer je ligt te slapen.
Ik doe dat hele ademhalingsgebeuren al een tijdje en dacht er nooit veel over na. Maar blijkbaar zit er meer achter. Sinds ik yoga heb leren kennen is er hele nieuwe ademhalingswereld voor me opengegaan. In de traditionele taal van de yoga bestaat er een enkel woord voor zowel adem als energie, namelijk prana. En dat is niet voor niets zo. Ongeacht hoe je ademt, je ademhaling verbindt je onlosmakelijk met het leven.
En al hoef je niet per se bewust te ademen, het kan wel en dat is soms heel nuttig en fijn. Je adem is namelijk nauw verbonden met je emoties en je lichamelijke toestand. Wanneer je lichaam en geest gestoord worden door angst, woede, verdriet of pijn, dan raakt je ademhaling ook verstoord. Als je schrikt, kan je adem stokken. Als je heel boos bent, wordt je adem meestal ook woester. Soms ga je bij pijn of stress oppervlakkiger ademhalen, soms sneller.
Dit zijn normale en functionele manieren van je lichaam om je te beschermen tegen fysieke en emotionele stress. Het lichaam maakt zich dan in een klassieke noodreactie klaar om te vechten of te vluchten. Normaal wil echter niet zeggen dat het gezond of handig is. Wanneer je bijvoorbeeld gedurende langere tijd pijn hebt of onderhevig bent aan stress, dan kunnen zulke ademhalingspatronen een gewoonte worden. En dan dragen ze niet meer bij aan de oplossing, maar worden een onderdeel van het probleem.
Gelukkig is er goed nieuws! Je ademhaling is namelijk heel goed te beïnvloeden. Van alle pijn- en stressreacties waar je lichaam over beschikt is je ademhaling je nieuwe allerbeste vriend. Vraag maar eens aan een willekeurige hersencel of hij wil stoppen met het doorgeven van een pijnprikkel aan zijn buurman. Weinig kans van slagen. Onderhandel maar eens met je bijnieren over de hoeveelheid stresshormonen die ze afscheiden. Succes daarmee. Maar een goed gesprek met je ademhaling kan werkelijk wonderen verrichten op dit gebied.
Kleine veranderingen in je ademhaling hebben onomstotelijk bewezen dat ze kunnen leiden tot grote veranderingen in je geest- en lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld het verlagen van stresshormonen of het verhogen van je pijndrempel. Supergaaf, toch. En het vergt alleen een beetje bewuste aandacht en oefening. Je hoeft geen week naar een Tibetaans klooster om ingewikkelde of vreemde ademhalingsoefeningen te leren. Eenvoudige en doeltreffende ademhalingsoefeningen zijn voor iedereen haalbaar en toegankelijk. Sterker nog, je doet je eigen welbevinden en stressniveau al een groot plezier door simpelweg je adem met aandacht te observeren. En daarvoor hoef je mij niet op mijn woord te geloven. Vele onderzoeken staven dit gegeven.
De systemen in je lijf zijn zelfs zo verbonden dat het altijd twee kanten op werkt. Het blijkt dat als je jezelf een vreugdevolle ademhaling aanmeet (een lange, diepe, regelmatige, soepele en ontspannen ademhaling) je daar vreugdevoller van gaat voelen. En dat als je jezelf met vreugdevolle gedachten doorspekt dat je lijf daar vanzelf de ademhaling aanneemt die bij een vreugdevolle gemoedstoestand hoort. En zo ook bij woede, verdriet en angst. Wauw. Lijkt wel een superheldenkracht.
Namasté
Chantal